Gabiano

Gabiano  (DOC)

Niejako w sprzeczności ze zwyczajowym użyciem geograficznych określeń „górny” i „dolny”, Alto Monferrato (Górne Monferrato) leży na południe od Basso Monferrat (Dolne Monferrato). Oba te obszary dzieli depresja Villafranca d’Asti, dolny bieg strumienia Borbore oraz dolna część doliny rzeki Tanaro. Specyficzny aspekt tej gry słów oraz znaczeń powoduje, że górne partie obszaru Basso Monferrato są wyższe (sięgają nawet 700 metrów) niż tereny Alto Monferrato. Średnia wysokość w części południowej wynosi około 350 metrów, co niezwykle sprzyja uprawie winorośli. Tereny te są niewątpliwie tym obszarem w Piemoncie, na którym winorośl jest uprawiana w sposób najbardziej intensywny.

 

Niemożliwe jest wskazanie jednego ośrodka produkcji wina w Basso Monferrato, ponieważ wino jest tam wytwarzane właściwie wszędzie. Można za to z pełnym przekonaniem stwierdzić, że jedyny problem stwarza konieczność wyboru spośród wielu produkowanych tam win, do których zalicza się między innymi Gabiano. Wino to powstaje z odmiany winorośli Barbera, do której dodaje się niewielką ilość (5 do 10%) odmiany Freisa i/lub Grignolino. Podobnie jak wszystkie wina, powstające ze szczepu Barbera, Gabiano ma silną osobowość oraz intensywny rubinowy kolor, który z wiekiem staje się granatowy. Wino to nadaje się do całego posiłku.