Galatina

Galatina  (DOC)

Nazwa Galatina pochodzi od pięknego apulijskiego miasteczka o greckich korzeniach, które leży na samym obcasie włoskiego buta, 20 kilometrów na południe od barokowego miasta Lecce. Galatina przez lata była słynna dzięki swoim artystom i rzemieślnikom, którzy potrafili zmienić kamień, skórę i drewno w prawdziwe arcydzieła.

 

Historia produkcji wina w Galatinie nie odbiega od historii typowej dla reszty półwyspu Salentyńskiego, jak nazywa się obcas włoskiego buta. Przez stulecia powstawało tu wino produkowane z lokalnej odmiany winorośli o nazwie Negro Amaro. Jednak w przeciągu ostatnich dziesięcioleci tutejsza produkcja wina zmieniła się, w dużej mierze dzięki importowanej winorośli Chardonnay, która idealnie przystosowała się do klimatu tych terenów, pozwalając na osiągnięcie wybitnych rezultatów.

 

Doprowadziło to do prawdziwego renesansu wina, który wpłynął także na produkcję tradycyjnych win czerwonych i różowych. Wysiłki lokalnych producentów zostały ukoronowane w 1997 roku poprzez ustanowienie apelacji DOC, dzięki której wina z Galatiny stały się znane na krajowym i międzynarodowym rynku.