Galluccio

Galluccio  (DOC)

Wino Galluccio powstaje w pięciu gminach, leżących wokół wygasłego wulkanu Roccamonfina na południowy-wschód od Neapolu. Osad z lawy, bogaty w mikroelementy i potas sprawia, że tutejsza gleba jest wyjątkowo dobrze przystosowana do uprawy winorośli, nadając winogronom intensywny, delikatny aromat.

 

Właśnie dla wydobycia tego charakterystycznego aromatu, produkcja wina Galluccio podlega surowym zasadom i ścisłej kontroli jakości. Dopuszcza się użycie wyłącznie wysoko cenionych, autochtonicznych szczepów – Aglianico w przypadku win czerwonych i różowych oraz Falanghina w przypadku win białych. Również wielkość zbiorów jest poddana ścisłym regulacjom – dozwolony jest maksymalny plon w wysokości 110 kwintali z hektara w przypadku win czerwonych i różowych oraz 120 kwintali z hektara w przypadku win białych.

 

Najlepszym dowodem wielkiego potencjału, jakim dysponują te wina jest Galluccio Riserva – czerwone wino o pełnej budowie, charakteryzujące się wspaniałym bukietem, które osiąga swój najwyższy poziom po spędzeniu przynajmniej dwóch lat w beczce.