Gambellara

Gambellara  (DOC)

Gmina Gambellara stanowi ośrodek starożytnych tradycji wytwarzania wina, w którym dominującą rolę - podobnie jak w Soave, sąsiadującym obszarze produkcji - odgrywają jasne odmiany winorośli, a przede wszystkim Garganega. Szczep ten tak silnie zadomowił się na tych terenach, że zyskał nawet lokalną nazwę Gambellara. Jest to odmiana o dużej witalności, niezwykle ceniona przez plantatorów winorośli ze względu na swoje obfite i stałe plony. Jej winogrona nadają się nie tylko do winifikacji, ale również do konsumpcji jako winogrona stołowe. Rzadko zdarza się wino wytwarzane wyłącznie z odmiany Garganega, chociaż specyfikacja produkcji nie wyklucza takiej możliwości. Zazwyczaj jednak dodaje się do niej odmiany Trebbiano Toscano oraz Trebbiano di Soave, w maksymalnej wysokości 20%.

 

Pomimo swej chwalebnej historii i niezaprzeczalnej jakości, szczep Gambellara przeżywał ostatnio okres spadku lojalności ze strony lokalnych plantatorów. Produkcja stale obniżała się, osiągając swój najniższy poziom pomiędzy 1982 a 1985 rokiem. Zintensyfikowane wysiłki konsorcjum wytwórców wina doprowadziły jednak do zwiększenia produkcji w ciągu ostatnich kilku lat oraz do jednoczesnego znaczącego podniesienia jakości wina. Nie ma więc już obaw, że to wybitne wino regionu Wenecja Euganejska przestanie istnieć.

 

Consorzio Tutela Vini Doc Gambellara

Via Borgolecco, 1

36053 Gambellara (VI)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0444/444183

e-mail: consorziovinigambellara@inwind.it