Gavi wytwarzane jest w Alto Monferrato, w rejonie winiarskim położonym w południowej części prowincji Alessandria, obejmującym 59 gmin malowniczo położonych pośród wzgórz. Największe i najbardziej znane ośrodki produkcji wina w tym rejonie to Acqui, Ovada i Gavi.
Do produkcji Gavi wykorzystuje się wyłącznie szczep Cortese. Choć tradycje uprawy tej odmiany winorośli sięgają czasów bardzo odległych, pierwsze dowody na piśmie na jej istnienie pochodzą zaledwie sprzed kilku stuleci. Jednym z nich jest dość szczegółowy opis szczepu zawarty w opublikowanej w 1798 roku systematyce odmian winorośli uprawianych w regionie Piemontu autorstwa hrabiego Nuvolone, wicedyrektora Spółdzielni Rolnej w Turynie. Pod hasłem Cortese znajdziemy tam następujący opis: „Ma dość długie grona i duże jagody. Dojrzałe owoce nabierają koloru żółtego i są bardzo smaczne. Dają dobre wino i są wydajne. Dobrze się przechowuje.''
Według innych zachowanych źródeł, winorośl od końca XIX wieku uprawiana była w różnych częściach regionu, w tym również w „starym Piemoncie”, ciesząc się dużym uznaniem ze względu na swoją czystość odmianową i wydajność. Dzisiaj, uprawa tej odmiany, charakteryzującej się wysoką odpornością na choroby i wytrzymałością na mróz, rozwinęła się w szczególności w rejonie ograniczonym naturalnie rzekami Bormida i Scrivia, w prowincji Alessandria.
Consorzio
Tutela Vino Gavi
Piazza
Martiri della Benedicta, 13
15066 Gavi (AL)
WŁOCHY
telefon:
(+39) 0143/645068
faks: (+39) 0143/644961
e-mail:
consorziogavi@tin.it
strona
internetowa: www.consorziogavi.com