Girò di Cagliari

Girò di Cagliari (DOC)

Odmiana Girò, mająca niewątpliwie hiszpańskie korzenie, jest uprawiana w całej południowej Sardynii. Silne nasadzenia tego szczepu na wyspie miały miejsce się w pierwszej połowie XVIII wieku (kiedy Sardynia znajdowała się pod dominacją piemoncką) i stanowiły część strategii rolnej opracowanej w 1736 roku przez markiza Rivarolo            

 

Epidemia filoksery, która na początku drugiej połowy XIX wieku spustoszyła sardyńskie winnice, spowodowała konieczność nowego obsadzenia winnic. Większość plantatorów zdecydowała się wówczas właśnie na odmianę Girò, kierując się wielką wydajnością tego szczepu oraz faktem, że jego winogrona wymagają zastosowania dość prostego procesu winifikacji.

 

Po ustanowieniu apelacji Denominazione di Origine Controllata w 1979 roku, odmiana ta na nowo wzbudziła silne zainteresowanie ze strony sardyńskich plantatorów ze względu na możliwość wytwarzania z niej wina likierowego o wyjątkowej elegancji, które na poziomie światowym dotrzymuje kroku najbardziej znanym winom tej kategorii.