Golfo del Tigullio

Golfo del Tigullio (DOC)

Apelacja Golfo del Tigullio DOC rozciąga się na rozległym terenie, leżącym pomiędzy Genuą a prowincją La Spezia, która zamyka ten obszar od południa. Obejmuje ona szereg dolin (jak na przykład Val Graveglia i Val Petronio), w których tradycje uprawy winorośli sięgają zamierzchłych czasów. Do tego obszaru zaliczają się także niektóre z najpiękniejszych miejsc w Ligurii jak Portofino, Camogli, Rapallo czy Santa Margherita Ligure.

 

Od niepamiętnych czasów produkcja wina na tych terenach była nastawiona głównie na konsumpcję lokalną, a czasami wręcz ograniczała się do rodziny wytwórcy. W rezultacie tamtejsze uprawy obejmują głównie lokalne odmiany winorośli, co znalazło swoje odbicie w specyfikacji produkcji, określonej dla tej apelacji DOC, która została ustanowiona w 1997 roku. Dopuszcza ona użycie jedynie liguryjskich szczepów winorośli - jak Vermentino, Bianchetta Genovese, Moscato Bianco, w przypadku win białych oraz Dolcetto i Ciliegiolo, w przypadku win czerwonych – oraz przewiduje wyłącznie produkcję win tradycyjnych, jak Passito, którym wcześniej groziło zniknięcie z rynku.