Greco di Bianco

Greco di Bianco (DOC)

Jest to wino produkowane z winorośli odmiany Greco w nadmorskiej miejscowości Bianco położonej w południowo-wschodniej części Kalabrii. Zanim obecne miasto zyskało autonomię administracyjną stanowiło część miasta Gerace i w związku z tym niegdyś wino to było znane pod nazwą Greco di Gerace.

 

Greco di Bianco to jedno z najwybitniejszych a jednocześnie najrzadziej spotykanych włoskich win deserowych. Powstaje z winogron uprawianych w zaledwie kilku, precyzyjnie określonych winnicach, w prowincji Reggio Calabria.

 

Do produkcji Greco di Bianco wykorzystuje się odmianę o tej samej nazwie, która najprawdopodobniej została przywieziona z Grecji w VIII wieku p.n.e.

 

Wielowiekową tradycję produkcji wina na tych terenach potwierdza legenda, zgodnie z którą w 560 r. p.n.e. Lokrowie - liczący sobie tylko 10.000 wojowników – po wypiciu lokalnego wina znaleźli w sobie siłę i odwagę, by pokonać 130.000 armię z Krotony.

 

Wedle mitologii Lokrowie posiłkowali się jednak nie tylko winem, ale dysponowali również boskim wsparciem - u ich boku, z polecenia Apollina, mieli walczyć Kastor i Polluks.