Grignolino del Monferrato Casalese

Grignolino del Monferrato Casalese (DOC)

Grignolino to jedno z arystokratycznych win Piemontu, a fakt, że powstaje ono w relatywnie ograniczonej ilości tylko podnosi jego wartość. Jego nazwa prawie z całą pewnością pochodzi od dialektalnego słowa grignole, które określa dużą liczbę nasion charakterystyczną dla winogron tej odmiany. Istnieje jednak też inna hipoteza, zgodnie z którą nazwa ta miałaby pochodzić od słowa grignare, co w dialekcie Asti oznacza śmiać się.

 

Wielu znawców wina, jak Demaria czy Leardi, utrzymuje, że Grignolino i jego liczne pododmiany były w przeszłości znane pod innymi nazwami, jak Barbesino, Balestra, Verbesino, Arlandino czy Rossetto.

 

Choć pierwsze oficjalne wzmianki o Grignolino datują się na koniec XVIII wieku, to najprawdopodobniej wino to było dobrze znane już wcześniej – wydaje się, że właśnie z niego produkowano słynne chiaretti, czyli lekkie czerwone wina. Pierwotny obszar produkcji tego wina to tereny, leżące pomiędzy Asti a Casale i to właśnie tam znajduje się wciąż główny ośrodek produkcji, choć obecnie odmiana ta uprawiana jest też w innych częściach prowincji Alessandria.

 

Obszar produkcji tego wina był niegdyś dużo bardziej rozległy, ale rozprzestrzenienie się w całej Europie pasożyta, niszczącego winorośl doprowadziło do ograniczenia uprawy wszystkich odmian, odbijając się negatywnie w szczególności na Grignolino, które okazało się dużo bardziej wrażliwe na tego szkodnika, niż inne odmiany. Grignolino miało wielu słynnych miłośników, do których zaliczał się między innymi Giovanni Lanza – premier z okresu zjednoczenia Włoch, a jednocześnie producent tego szlachetnego wina. Również król Umberto I przedkładał to wino nad innymi.

 

Consorzio Tutela Vini Monferrato Casalese

c/o Azienda Colonna

Cŕ Accatino, 1

15049 Vignale Monferrato (AL)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0142/933239

faks: (+39) 0142/933239

e-mail: info@vinicolonna.it