Irpinia

Irpinia  (DOC)

Irpinia odegrała tak znaczącą rolę w historii uprawy winorośli i produkcji wina w regionie Kampanii, że trasa kolejowa Avellino-Rocchetta Sant’Antonio została nazywana “Ferrovia del Vino”, czyli trasą kolejową wina. W usianej winnicami prowincji Avellino powstają tak renomowane wina jak Greco di Tufo, Taurasi czy Fiano di Avellino, które dysponują prawem do posługiwania się apelacją DOCG.

 

Najbardziej popularną i prawdopodobnie najstarszą jasna odmianą winorośli w Irpiniii jest Greco, które zostało przywiezione przez Pelazgów z greckiej Tessalii. Równie popularna jest odmiana Fiano, zwana też przez Rzymian Vitis Apiana, czyli winorośl pszczela, ze względu na fakt, że jej słodycz bardzo przyciąga te owady.

 

Najbardziej popularną ciemną odmianą winorośli jest natomiast Aglianico, z którego powstaje wino Taurasi. Aglianico zostało tu sprowadzone przez Greków w czasach założenia miasta Cuma, a następnie rozprzestrzeniło się po całej południowej części Italii. Z tego samego szczepu mogą powstać bardzo różne wina w zależności od miejsca uprawy winorośli, a Irpinia niewątpliwie oferuje jedne z lepszych warunków do uprawy winorośli odmiany Aglianico.

 

Te trzy wielkie szczepy dają początek trzem apelacjom DOCG w Irpinii, a są także podstawą tamtejszej apelacji DOC. Występują tam także inne rodzime odmiany, równie stare, choć mniej znane, jak Coda di Volpe, Falanghina, Piedirosso i Sciascinoso. Współczesne techniki winifikacji pozwoliły wydobyć z zapomnienia te odmiany i uzupełnić znaną gamę win Irpinia DOC o dodatkowe produkty wysokiej jakości.