Ischia

Ischia  (DOC)

Choć producenci wina na Ischii kładą nacisk na wytwarzane przez siebie wina białe – Ischia oraz Ischia Superiore, które fantastycznie pasują do owoców morza złowionych w otaczających wyspę wodach, nie należy zapominać, że powstaje tam również rześkie wino czerwone o ciekawej ilości tanin.       

 

Wino z Ischii, które było dobrze znane już w XVII wieku, charakteryzuje się – wedle słów pisarza i enologa Andrea Bacciego – “niezwykle eleganckim smakiem, bogatą strukturą, jest przyjemne dla żołądka i krzepiące. Jest proste w trawieniu i odżywcze, nie powodując  zaburzeń zdrowotnych, ani osłabienia ciała.”

 

Tradycja wytwarzania wina na wyspie została zachowana przez stulecia pomimo pewnych okresów regresu. W 1453 roku król Alfons I uwięził - bez żadnego wytłumaczenia - wszystkich mężczyzn, żyjących na wyspie. Wywieziono ich następnie pod osłoną nocy na 24 statkach i wszelki słuch o nich zaginął. “Wdowy” poślubiono 1418 Hiszpanom z Katalonii, którzy zostali sprowadzeni na wyspę specjalnie w tym celu. Wraz z żonami, dostali oni w prezencie ślubnym ogrody i winnice, w których powstają te słynne wina. Od tamtych czasów metody prowadzenia winorośli i produkcji wina uległy niewielu zmianom. W 1880 roku, dzięki staraniom burmistrza Ischii - Alfonso Perazzo, zaczęto eksportować wina produkowane na Ischii, a ich wyjątkowo bogaty aromat wywalczył im wkrótce ważne miejsce na światowych rynkach.