Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (DOC)

Winnice Lambrusco w prowincjach Reggio Emilia i Modena rozciągają się od stoków wzgórz, aż do linii rzeki Pad, która oddziela ten obszar od terytorium Mantui.

 

Na tym terenie występują wszystkie cztery apelacje Lambrusco Denominazione di Origine Controllata.

 

Lambrusco zmonopolizowało wręcz tamtejszą produkcję wina. Powstające w tym okręgu wino Bianco di Scandiano właściwie nie liczy się, jeśli porównamy jego produkcję z poziomem produkcji Lambrusco.

 

Lambrusco to niezwykle stary szczep. Dzika winorośl, z której zrodziła się obecna odmiana, była znana już Latynom, który nazywali ją labrusca, a także Etruskom i Rzymianom. Jej skamieniałe szczątki zostały odnalezione w glebach z okresu Eocenu.

 

Rzymianie robili z winorośli labrusca gorzkawy napój, który Pliniusz Starszy polecał ze względu na rzekome właściwości lecznicze. Kato Starszy pisał natomiast o wielkiej wydajności winorośli z Emilii, którą nazywał mianem trzysetka, ponieważ jeden jugerum (około pół akra) pozwalał na produkcję 300 amfor wina.

 

Choć Lambrusco ma niezwykle stare korzenie, to nie było ono dobrze znane, ani doceniane poza swoim obszarem produkcji, dopóki nie odniosło znaczącego sukcesu handlowego w Stanach Zjednoczonych w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX wieku.

 

Choć obecnie wino Lambrusco znajduje się w powszechnej sprzedaży, to wciąż istnieje wobec niego wiele uprzedzeń. Sprawy nie poprawia ogólne przekonanie, że istnieje tylko jedno Lambrusco, choć w rzeczywistości jest ich wiele, a każde jest inne pod względem cech sensorycznych i kompozycji, czy to ze względu na zastosowaną pododmianę czy obszar pochodzenia.

 

Consorzio Tutela del Lambrusco di Modena

Via Schedoni 41

41100 Modena (MO)

WŁOCHY

telefon: (+39) 059/235005

faks: (+39) 059/221832

e-mail: info@tutelalambrusco.it

strona internetowa: www.tutelalambrusco.it