Lambrusco Mantovano

Lambrusco Mantovano (DOC)

O uprawie winorośli vitis vinifera sativa (winogrona do produkcji wina) na terytorium prowincji Mantui pisał już Wergiliusz, który twierdził, że wino z mantuańskich wzgórz ustępuje jedynie słynnemu Falernum.

 

Liczne dokumenty świadczą o tym, że winogrona były uprawiane i winifikowane na tym obszarze już w 765 roku.

 

Jednak generalny rozwój tutejszej produkcji wina rozpoczął się dopiero około roku 1100. Na początku XX wieku, po zniszczeniu winnic przez epidemię filoksery, produkcja ta zyskała dodatkowo nowoczesne podstawy.

 

Do lat pięćdziesiątych XX wieku prawie wszystkie gospodarstwa na równinie Mantui przeznaczały pod uprawę winorośli znaczącą część swoich ziem. W okresie od 1902 do 1958 roku producenci ustanowili siedem spółdzielni, obejmujących swym działaniem tyleż wytwórni win. W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych zaczęto stopniowo zmieniać przeznaczenie terenów, na których niegdyś uprawiano winorośl, co było szczególnie widoczne zwłaszcza na prawym brzegu rzek Oglio i Pad.

 

Uprawę winorośli kontynuowano jednak pomiędzy rzeką Oglio i lewym brzegiem Padu oraz na terenach Oltrepò Mantovano. Oba te okręgi stanowią obecnie obszar produkcji wina Lambrusco Mantovano, które niedawno dołączyło do win DOC, wśród których już wcześniej znalazły się wina Garda Colli Mantovani, produkowane w pagórkowatej części prowincji Mantui.

 

Consorzio Tutela Vini Colli Mantovani

c/o CCIAA

Largo di Porta Pradella

46100 Mantova (MN)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0376/234420

faks: (+39) 0376/234429