Lambrusco Salamino di Santa Croce

Lambrusco Salamino di Santa Croce (DOC)

Ta apelacja Lambrusco leży najdalej na północ od Modeny ze wszystkich obszarów produkcji Lambrusco, a powstające tam wino charakteryzuje najbardziej intensywny zapach oraz najpełniejsza budowa. Z tego właśnie względu jest to Lambrusco, które najlepiej pasuje do obfitych i tłustych potraw regionu Emilia.

 

Lambrusco Salamino zawdzięcza swoją nazwę kształtowi kiści winogron, które ze względu na swoją małą, zwartą i cylindryczną formę, przypominają właśnie małe salami. Jest to nazwa idealnie pasująca do tych terenów, na których wysoko ceni się mięso wieprzowe oraz wszelkie wytwarzane z niego produkty.

 

Podobnie jak dzieje się to w przypadku Lambrusco di Sorbara, wino nie pozostaje długo w wytwórni. Butelkowanie odbywa się, kiedy wino jest jeszcze młode, co pozwala wychwycić całą jego żywiołowość i świeży zapach, jak również charakterystyczną piankę.

 

Lambrusco to niezwykle stary szczep. Dzika winorośl, z której zrodziła się obecna odmiana, była znana już Latynom, który nazywali ją labrusca, a także Etruskom i Rzymianom.

 

Ta odmiana winorośli i powstające z niej wino, które pojawiły się pod nowoczesną nazwą po raz pierwszy w XVIII wieku, wywodzą się w prostej linii od wina Labrusca, o którym pisał już Kato Starszy.

 

Winnice Lambrusco w prowincjach Reggio Emilia i Modena rozciągają się od stoków wzgórz, aż do linii rzeki Pad, która oddziela ten obszar od terytorium Mantui.

 

Consorzio Tutela del Lambrusco di Modena

Via Schedoni 41

41100 Modena (MO)

WŁOCHY

telefon: (+39) 059/235005

faks: (+39) 059/221832

e-mail: info@tutelalambrusco.it

strona internetowa: www.tutelalambrusco.it