Lamezia

Lamezia  (DOC)

Lamezia Rosso i Rosato to wytrawne wina produkowane z winorośli odmian Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Gaglioppo i Greco nero, które są uprawiane w okolicach miejscowości Lamezia Terme, Sant'Eufemia, Sambiase i Fildadelfia, położonych na zachód od Catanzaro. Wytwarzane na tym samym obszarze wino Lamezia Bianco powstaje z odmiany Greco bianco (wymagane jest użycie przynajmniej 50% tego szczepu; przy zastosowaniu ponad 85 % wino może być opatrzone etykietą Greco), Trebbiano toscano i Malvasia bianca.

 

Catanzaro to starożytne miasto założone przez Greków z Bizancjum, które za panowania Karola V – władcy Świętego Cesarstwa Rzymskiego stało się ważnym centrum administracyjnym. Obecnie miasto jest niezwykle dynamicznym ośrodkiem handlowym. Ostatni raz miasto tętniło takim życiem w okresie poprzedzającym schyłek przemysłu jedwabnego, który nastąpił w XVI wieku, kiedy to w mieście działało ponad 1000 krosien. Sztuka tkania jedwabiu pojawiła się na tamtych terenach za czasów Normanów, osiągając swój najwyższy splendor w XIV wieku.

 

Prowincja Catanzaro słynie ze względu na różnorodność oraz wielkość tamtejszej produkcji wina, niewątpliwie jednak to właśnie Lamezia - wino charakteryzujące się pięknym wiśniowym kolorem, który z wiekiem nabiera odcieni różu - jest najbardziej znanym trunkiem tych obszarów.