Lessona

Lessona  (DOC)

Lessona mogłaby być pewna wygranej w każdym konkursie o tytuł “Wina Włoch”, ponieważ to właśnie tym winem włoski mąż stanu Quintino Sella, rezygnując z Szampana, wzniósł pierwszy toast za nowy rząd zjednoczonych Włoch, miesiąc po tym jak wojska królewskie przemaszerowały przez Porta Pia, wkraczając na teren Rzymu. Rodzina Sella produkowała już wówczas wino Lessona od 269 lat, a potomkowie tego męża stanu zajmują się wytwarzaniem wina po dziś dzień.

 

Lessona, podobnie jak inne słynne piemonckie wina, takie jak Barolo, Barbaresco, Ghemme i Gattinara, powstaje z winorośli odmiany Nebbiolo. Różnice pomiędzy tymi winami nie zależą więc od faktu wykorzystania innego szczepu, ale od warunków, ukształtowania terenu i technik uprawy.

 

Pierwsze wzmianki o Lessonie pojawiły się już w XII wieku, kiedy to wspomniano starą ruga ad vineas, czyli drogę wina położoną w Vercelli, która była znana pod nazwą Lessonasca i prowadziła z miasta to winnic w Lessona. Od czasów rzymskich drogą tą transportowano wino do Mediolanu oraz do magazynów w Pawii.

 

W 1380 roku tamtejsza produkcja wina osiągnęła taki poziom, że potrzeba było 25 mężczyzn i 30 wołów, by przetransportować część produkcji, przypadającą na pana feudalnego z obszaru produkcji do jego zamku w Zumiglia. Na początku XIX wieku, hrabia Fantone, członek Królewskiej Akademii Rolniczej w Turynie, uprawiał w okolicach Lessona odmianę Nebbiolo i wytwarzał wino, które było tak ciekawe, że poszukiwano go nawet na odległych rynkach Brytanii czy Belgii. Pomimo wielowiekowej reputacji obszaru Lessona, produkcja tamtejszego wina regularnie zmniejszała się i obecnie to cenne i dobre wino jest niezwykle rzadko spotykane.