Lizzano

Lizzano  (DOC)

Z ogólnej liczby ponad 133.000 hektarów winnic w Apulii, na ponad 37.000 hektarów uprawiana jest winorośl Negro Amaro. Nie przypadkowo zatem większość czerwonych win apulijskich powstaje właśnie z tej odmiany, a Lizzano nie stanowi tu wyjątku.

 

Wino Lizzano dopiero niedawno uzyskało prawo do posługiwania się apelacją DOC. Powstaje ono w wersjach Rosso, Rosato, Negroamaro Rosso i Negroamaro Rosato i składa się, w przynajmniej 90 %, z winogron odmiany Negro Amaro. Istnieje też biała wersja tego wina.

 

Negro Amaro to stary szczep, który zdominował winnice południowej części Apulii już w VI wieku p.n.e.

 

Jest to niewątpliwie odmiana najlepiej nadająca się do produkcji różowych win, powstających na półwyspie Salentyńskim. Często podczas winifikacji dodaje się niewielkie procentowo ilości odmiany Malvasia Nera, która łagodzi przytłaczający niekiedy smak szczepu wiodącego. Wino pozyskiwane z tych dwóch odmian ma kolor od rubinowego po granatowy oraz smak, charakteryzujący się przyjemnie gorzkawą nutą. Istnieje też wersja Lizzano Malvasia Nera.

 

Podstawowa odmiana była często nazywana w lokalnym dialekcie „niuru maru”, ze względu na czarną barwę kiści oraz właściwości, powstającego z niej wina. Ostatecznie określenie to przyjęło formę Negro Amaro

 

Jeszcze blisko dwieście lat temu w okolicach półwyspu Salentyńskiego powszechne były uprawy innej odmiany, znanej jako Negro Dolce, której właściwości sprawiały, że stanowiła ona dokładne przeciwieństwo odmiany Negro Amaro.