Loazzolo

Loazzolo  (DOC)

Apelacja Loazzolo DOC została utworzona dopiero w 1990 roku, choć jest to wino znane od wielu stuleci. Loazzolo to białe słodkie wino, tak zwane passito, które powstaje z późnego zbioru winogron odmiany Moscato. Loazzolo to również nazwa małej wioski, liczącej zaledwie 300 mieszkańców, która leży w piemonckiej prowincji Asti na wzgórzach, graniczących z Ligurią. Położenie to gwarantuje Loazzolo umiarkowany klimat, podobny do aury typowej dla wybrzeża.

 

Loazzolo szczyci się faktem, że jest najmniejszą apelacją DOC. Specyfikacja produkcji przewiduje, że wszystkie czynności związane z produkcją wina muszą być przeprowadzone na maleńkim obszarze Loazzolo. Tutejsza winorośl jest bardzo stara i rośnie na bardzo stromym terenie, na minimalnej wysokości 400 metrów n.p.m. Wszystkie winnice mają optymalną ekspozycję. Po winobraniu kiście winogron są rozkładane na regałach i pozostawiane do podsuszenia, które potęguje ich aromat. Częściowo podsuszone winogrona są następnie wyciskane przy zastosowaniu tradycyjnych metod, które pozwalają na zachowanie wszystkich cech winorośli. Później - z pominięciem etapu odwirowywania czy pasteryzowania - moszcz przez ponad rok fermentuje w starych tufowych piwnicach.

 

Wino Loazzolo jest butelkowane i kierowane do sprzedaży w dwa lata po winobraniu, ale większość specjalistów przyznaje, że jego bukiet rozkwita w pełni dopiero po tym, jak wino spędzi kolejny rok w butelce. Loazzolo ma słomkowo-żółty kolor z refleksami złota oraz intensywny, piżmowy i owocowy bukiet. Na podniebieniu zostawia słodki, rodzynkowy posmak. Jest to idealne wino na koniec posiłku, pasuje nie tylko do deserów, ale i do dojrzałych serów oraz do ostrego w smaku sera Robiola.

 

Consorzio Tutela Vini d'Asti e Monferrato

Via Morelli ,15

14100 Asti (AT)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0141/598998

faks: (+39) 0141/598984

e-mail: consorziobarbera@libero.it