Malvasia di Cagliari

Malvasia di Cagliari (DOC)

Każdy kraj basenu morza Śródziemnego ma swoją własną winorośl odmiany Malvasia, której właściwości strukturalne, ampelograficzne i sensoryczne odróżniają ją od wszystkich innych. Ten powszechnie uprawiany na Sardynii szczep, sytuuje się pomiędzy dwoma wielkimi rodzinami latorośli, z których jedną charakteryzuje raczej natychmiastowy, choć delikatny i charakterystyczny aromat, natomiast typową cechą drugiej jest lekki i przyjemnie gorzkawy posmak.

 

Wszystkie pododmiany winorośli Malvasia wywodzą się z okolic Monemwazji – warowni położonej na najdalej wysuniętym na południe krańcu Peloponezu. Wino produkowane z rosnących tam winorośli odkryli Wenecjanie, którzy podbili miasto w XIII wieku. Zachwycili się oni winem do tego stopnia, że sprowadzili winorośl najpierw na Kretę, a następnie w okolice Wenecji, skąd wkrótce rozprzestrzeniła się ona na inne obszary basenu morza Śródziemnego.

 

Wino Malvasia di Cagliari powstaje w południowo-wschodniej części Sardynii, w prowincji Cagliari oraz w wielu gminach prowincji Oristano. Od innych win produkowanych na wyspie pod tą samą nazwą odróżnia je charakterystyczny intensywny aromat i smak. W zależności od zawartości cukru, wino to można spożywać do posiłków lub traktować je jako wino deserowe.