Malvasia di Casorzo d'Asti

Malvasia di Casorzo d'Asti (DOC)

Wbrew nazwie oraz geografii na terenie Basso (Dolne) Monferrato znajdują się wzgórza, których wysokość przekracza 700 metrów n.p.m., a dodatkowo obszar ten leży na północ od Alto (Górnego) Monferrato. Są to niewątpliwie tereny najbardziej intensywnej uprawy winorośli i produkcji wina w całym regionie Piemontu. To właśnie na tym obszarze, na łagodnych i nasłonecznionych zboczach wzgórz położonych wokół Casorzo w prowincji Asti oraz w niektórych gminach prowincji Alessandria, powstaje wino Malvasia di Casorzo.

 

To wyśmienite wino jest potomkiem wiekowej, międzynarodowej tradycji, bowiem Malvasia -szczep, z którego jest ono wytwarzane - to stara i słynna odmiana, która wywodzi się z Grecji i z wysp Egejskich. Obecnie odmiana ta jest uprawiana w większości krajów basenu morza Śródziemnego, na Maderze, a także w Republice Południowej Afryce i Kalifornii. Produkowane z niej wino – które niegdyś było znane również pod nazwą Malmsey - jest słodkie i charakteryzuje się pięknym złotym kolorem. Obecnie najsłynniejsze jest najprawdopodobniej wino wytwarzane na Maderze. Na terenie Włoch występuje zarówno jasna, jak i ciemna pododmiana szczepu Malvasia, z których - w zależności od obszaru uprawy oraz zastosowanego sposobu winifikacji - są produkowane wina stołowe lub słodkie.

 

Malvasia di Casorzo d’Asti należy do niezwykle cenionych win. Jego proces produkcji jest dość złożony – fermentacja winogron trwa do momentu, gdy jedna trzecia część zawartych w nich cukrów przekształci się w alkohol. Następnie wino jest odciągane, filtrowane i klarowane. Wówczas rozpoczyna się drugi, wolny proces fermentacji, a schłodzone wino jest wielokrotnie poddawane filtrowaniu i odwirowywaniu. Proces ten dobiega końca po roku i dopiero wówczas wino jest butelkowane.

 

Consorzio Tutela Vino Malvasia di Casorzo d'Asti

Viale Pininfarina, 15

14035 Grazzano Badoglio (AT)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0141/925136

faks: (+39) 0141/925282

e-mail: info@vinumetc.it