Malvasia di Castelnuovo Don Bosco (DOC)
Wino Malvasia di Castelnuovo Don Bosco powstaje w Piemoncie na terenach Basso Monferrato, które są niewątpliwie obszarem najbardziej intensywnej uprawy winorośli i produkcji wina w całym regionie. Trudno jest precyzyjnie określić granice tego rozległego, pagórkowatego obszaru. W przeszłości były to tereny usiane zamkami oraz kwitnącymi gospodarczo miasteczkami, natomiast obecnie są domem szlachetnych win i trufli. W winnicach dominuje szczep Malvasia Nera, który pojawił się tutaj przed wieloma wiekami, a który pochodzi od odmiany Malvasia di Schierano, będącej przodkiem wielu, występujących obecnie pododmian.
Winorośl odmiany Malvasia pochodzi z Grecji i ma niezwykle stare korzenie. Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od małego miasteczka Monemwazja, położonego na najdalej na południe wysuniętym krańcu Peloponezu. Marsilio Ficino - najwybitniejszy przedstawiciel neoplatonizmu w okresie Renesansu - twierdził, że kielich wina Malvasia stanowi najlepsze remedium na dżumę. Obecnie odmiana ta jest uprawiana w większości krajów basenu morza Śródziemnego, a także na Maderze, w Republice Południowej Afryki oraz w Kalifornii.
Na terenie Włoch występuje zarówno jasna, jak i ciemna pododmiana szczepu Malvasia, z których - w zależności od obszaru uprawy oraz zastosowanego sposobu winifikacji - są produkowane wina stołowe lub słodkie. Malvasia di Castelnuovo Don Bosco to wino deserowe, które powinno być podawane na zakończenie posiłku. Idealnie nadaje się do ciast, lodów i owoców.
Consorzio Tutela Vini d'Asti e Monferrato
Via Morelli ,15
14100 Asti (AT)
WŁOCHY
telefon: (+39) 0141/598998
faks: (+39) 0141/598984
e-mail: consorziobarbera@libero.it