Mamertino di Milazzo

Mamertino di Milazzo (DOC)

Niektórzy historycy utrzymują, że uprawa winorośli na obrzeżach Etny oraz w okolicach Agrigentum istniała na długo przed pierwszymi kontaktami pomiędzy wyspiarzami a kupcami fenickimi. Odkrycie na wyspie tak zwanego dzikiego wina świadczy o tym, że winorośl rosła na tych terenach już przed milionami lat.

 

Pierwsze wzmianki o produkcji wina Mamertino datują się na 289 rok p.n.e., kiedy to mieszkańcy tego obszaru (Mamertyni) posadzili „szlachetną winorośl w celu produkcji szlachetnego wina”. Wino zostało uznane za tak smaczne, że podano je na bankiecie z okazji trzeciej rocznicy objęcia urzędu konsula przez Juliusza Cezara, co zostało przez niego odnotowane w księdze "De Bello Gallico."

 

Wielki rzymski geograf Strabon twierdził, że Mamertino to najlepsze wino tamtych czasów, Pliniusz Starszy umieścił je na czwartym miejscu, na liście 195 win, natomiast Marcjalis pisał: „Nadajcie Mamertino dowolne miano, nadajcie mu miano najlepszego z win.”

 

Obecnie wino Mamertino di Milazzo DOC powstaje w czterech wersjach – białej, czerwonej, Calabrese (lub Nero d’Avola) oraz Grillo-Ansonica. Dodatkowym potwierdzeniem wybitnej jakości tych win jest fakt, że pierwsze trzy z wymienionych rodzajów wina mogą używać także oznaczenia Riserva, które wiąże się ze starzeniem wina przez okres 24 miesięcy, z czego 6 miesięcy w dębowych beczkach.