Mandrolisai

Mandrolisai  (DOC)

Nazwa tego wina pochodzi od nazwy jego obszaru produkcji, położonego w centralnej części Sarydnii, pomiędzy wzgórzami Barbagia a zachodnimi zboczami najwyższego na wyspie górskiego łańcucha Gennargentu.

 

Wino Mandrolisai jest wytwarzane przede wszystkim z odmiany Bovale Sardo, zwanej powszechnie Muristellu. Począwszy od XVIII wieku, to samo określenie stosowane jest również do wina. Odmiana ta niewątpliwie wywodzi się z Hiszpanii, ponieważ jej pojawienie się połączone jest z początkiem dominacji Aragońskiej na wyspie, a pierwsze nasadzenia miały miejsce w okręgu Alghero. Bovale Sardo jest odmianą bardzo cenioną przez tamtejszych rolników – podczas nowego obsadzania winnic zniszczonych przez epidemię filoksery postawiono właśnie na ten szczep, ze względu na jego umiejętność dostosowania się do każdego rodzaju terenu. Ponadto odmiana ta łatwo szczepi się na amerykańskich podkładkach, jest bardzo odporna na trudne warunki klimatyczne, a także gwarantuje obfite zbiory, przy zachowaniu wysokiej jakości winogron.

 

Największe uprawy odmiany Bovale znajdują się w obszarze Mandrolisai. Początkowo wykorzystywano tam metodę prowadzenia winorośli ad alberello (niskie, indywidualne rosnące krzaki) natomiast obecnie latorośl jest raczej sadzona w sznurze Guyota i przycinana wzdłuż linii szpaleru.