Marino

Marino  (DOC)

Marino to jedno z najlepiej znanych win Castelli Romani. Powstaje ono na obszarze, noszącym tę samą nazwę, a także na terenach Castelgandolfo i w części administracyjnego okręgu Rzymu.

 

W ramach kontynuowania niezwykle starej tradycji, każdego roku w okresie winobrania (w pierwszą niedzielę października), organizowany jest w Marino Festiwal Winorośli. W trakcie obchodów słynna Mauretańska Fontanna położona w sercu miasta tryska winem. Wydarzenie to nawiązuje do uczty wydanej na cześć Marcantonia Colonny, po jego triumfalnym powrocie z bitwy pod Lepanto.

 

Zgodnie ze zwyczajem, obowiązującym na obszarze Castelli, wśród odmian wykorzystywanych do produkcji wina znajdują się: Malvasia Rossa, Malvasia del Lazio, Trebbiano Toscano oraz niewielkie ilości Bonvino i Cacchione. Porównując użyte składniki oraz proporcje można odnieść wrażenie, że taką samą formułę ma Frascati, ale oba te wina charakteryzuje odrębna i indywidualna osobowość. Choć winnice Marino graniczą z winnicami Frascati, są one zwrócone w kierunku pobliskiego morza, a co za tym idzie ich warunki glebowe i klimatyczne są odmienne od warunków spotykanych na wszystkich innych obszarach Castelli, na których uprawiana jest winorośl. Wynikiem tego jest wino bardziej witalne, o pełniejszej budowie i większej intensywności. Dobrze pasuje ono do smacznych potraw kuchni rzymskiej, włączając w to nawet karczochy, które znane są przecież z trudności w dobraniu do nich odpowiedniego wina.