Marsala

 

Marsala  (DOC)

Jeśli chodzi o uprawę winorośli, Marsala jest wiodącą gminą prowincji Trapani, która posiada największą powierzchnię przeznaczoną pod uprawę winorośli spośród wszystkich włoskich prowincji.

 

Początki uprawy winorośli i produkcji wina w okolicach Marsali sięgają czasów osadnictwa fenickiego (VIII – VI wiek p.n.e.). Marsala osiągnęła niezwykle ważną pozycję w okresie dominacji greckiej, a w III wieku p.n.e. jej port był najważniejszym rynkiem handlu winem w całym basenie morza Śródziemnego. Nie przetrwały niestety do naszych czasów żadne dokumenty, które opisywałyby uprawę winorośli w czasach rzymskich lub bezpośrednio po tym okresie. Jednak wino powstające na tych terenach rzeczywiście musiało być wybitne, ponieważ wywarło wielkie wrażenie na Johnie Woodhouse – angielskim kupcu i wielkim miłośniku win hiszpańskich i portugalskich, który przybył do Marsali w 1770 roku z zamiarem nabycia migdałów. Produkowane lokalnie wino zauroczyło go tak bardzo, że natychmiast nabył je w ilości 20.000 litrów z zamiarem wysłania do Anglii. Tak rozpoczął się pierwszy akt legendy wina Marsala, którego nazwa została stworzona właśnie przez Woodhousea. Prowadzone przez niego interesy okazały się tak korzystne, że kupiec nabył duży magazyn położony w pobliżu miejskiego portu, gdzie założył winiarnię. Do utrwalenia reputacji Marsali w Anglii w znaczący sposób przyczynił się Lord Nelson, nabywając duży zapas tego wina, które opisywał jako “godne stołu każdego dżentelmena”.

 

Istotny wpływ na produkcję wina Marsala wywarł także inny brytyjski kupiec - Benjamin Ingham. W 1812 roku założył on swoją firmę obok istniejącego już wcześniej magazynu, należącego do jego rodaka. To właśnie Ingham rozsławił to wino na całym świecie, eksportując je nawet to tak dalekich krajów jak Australia. W 1834 roku opublikował podręcznik, dotyczący zbioru winogron, który miał na celu skorygować popełniane przez lokalnych rolników błędy.

 

Kolejny rozdział w historii wina Marsala otwiera Vincenzo Florio, znany jako “ojciec sycylijskiego handlu winem”. W 1832 roku Florio założył swoją firmę obok istniejących już przedsiębiorstw brytyjskich rywali. Jego zakład ciągnął się na kilometr wzdłuż morskiego wybrzeża. Było to pierwsze włoskie przedsiębiorstwo o charakterze przemysłowym. W przeciągu 20 lat Florio - do którego należała również kompania statków parowych - zdołał przejąć wiele z rynków rozwijanych początkowo przez jego angielskojęzycznych rywali i stał się liderem w handlu winem Marsala.

 

Przez ponad sto lat Marsala stawała się coraz bardziej znana i odnosiła wielkie sukcesy, ale po tym triumfie nastąpił długi okres stopniowego pogarszania się wizerunku wina, podczas którego produkcja zdecydowanie przekraczała popyt rynku. Producenci Marsali, którzy postanowili na nowo wypromować wino, doprowadzili do stworzenia szeregu zasad, ustanowionych w 1984 roku, które usystematyzowały specyfikację produkcji wina i przywróciły mu należny prestiż.

 

Consorzio Tutela Vino Marsala

Via Curatolo (Pal. Fiorito)

91025 Marsala (TP)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0923/953255

faks: (+39) 0923/952945