Matino

Matino  (DOC)

Wino to – powstające w wersji czerwonej i różowej – jest produkowane z odmiany Negro Amaro, z niewielkim dodatkiem szczepów Malvasia Nera i Sangiovese. Negro Amaro to bez wątpienia odmiana, która najlepiej nadaje się do produkcji typowych różowych win salentyńskich. W tym przypadku jest ona poddawana winifikacji z niewielkim dodatkiem odmiany Malvasia Nera, która zmiękcza, przytłaczający niekiedy smak, wiodącego szczepu winorośli. Wino pozyskiwane z odmiany Negro Amaro charakteryzuje paleta barw od rubinowego po granatowy oraz smak o przyjemnie gorzkawej nucie. Ze względu na czarny odcień kiści tej winorośli oraz właściwości powstającego z niej wina, była ona w lokalnym dialekcie określana terminem "niuru maru", przekształconym później w ostateczną formę Negro Amaro.

 

Kiść winogron odmiany Malvasia Nera jest średniej wielkości, ma stożkowaty kształt oraz okrągłe czarne jagody o zabarwieniu purpurowym. Skórka jest chropowata i twarda, a miąższ słodki i mięsisty. Winobranie odbywa się pod koniec września oraz w pierwszej dekadzie października.

 

Rodzina winorośli Sangiovese wywodzi się z Toskanii. Istnieje wiele jej synonimicznych określeń, ale generalnie rzecz ujmując, można podzielić ją na dwa rodzaje: Sangiovese Grosso i Sangiovese Piccolo. Oba szczepy łatwo dostosowują się do różnych warunków glebowych, ale jakość ich winogron różni się znacząco w zależności od terenów uprawy. Ten powszechnie spotykany w Apulii szczep zapewnia obfite oraz stałe plony. Rzadko jednak zdarza się, żeby winifikacja przebiegała z użyciem tylko tej jednej odmiany. Z reguły - jak dzieje się to w przypadku Matino - dołącza się inne ciemne szczepy winorośli.