Melissa

Melissa  (DOC)

Historia Melissy ściśle wiąże się z legendą o Melisseusie – księciu kreteńskim, który wraz z Minosem miał się udać na Sycylię. Po śmierci swego króla, bohater opuścił wyspę i niesiony wiatrem wylądował na kalabryjskim odcinku wybrzeża morza Jońskiego, gdzie - w miejscu, w którym wznosi się współczesne miasto Melissa - założył osadę, która później została nazwana od jego imienia.

 

Tamtejsi mieszkańcy zajmowali się rolnictwem i rozwinęli wielkie umiejętności w dziedzinie uprawy winorośli oraz produkcji wina, przekształcając wkrótce okoliczne ziemie w rozległą i bujną winnicę. Produkowane przez nich wino było szeroko cenione ze względu na swój zapach, słodycz i delikatny smak.

 

Specjaliści utrzymują, że nazwa Melissa pochodzi od greckiego terminu na określenie „słodkości”, którego przeciwstawnym okresleniem byłoby słowo Ciro oznaczające „ ostrość” lub „gorycz”. Nazwy te odzwierciedlają cechy win produkowanych na dwóch, sąsiadujących ze sobą obszarach, co stanowi kontynuację ugruntowanego zwyczaju identyfikowania terenu z winem, które na nim powstaje.

 

Za czasów rzymskich zarówno Owidiusz, jak i Pliniusz Starszy opisywali Melissę jako tereny, na których powstają wyśmienite wina. Od tamtego okresu, aż po dzień dzisiejszy produkcja win na tym obszarze przeżywała prawdziwy rozkwit. W ostatnich latach opracowano dodatkowo solidną i nowoczesną strukturę w celu jeszcze lepszego przetwarzania tych winogron wybitnej jakości, zrodzonych w uprawianych z wielką dbałością winnicach.