Menfi

Menfi  (DOC)

Wino odgrywa niezwykle ważna rolę w historii Menfi. Opisując antyczne miasto Inycon, którego ruiny wciąż widać w okolicach Menfi, historyk Stefan z Bizancjum podkreślał wysoką jakość tamtejszych win. Olbrzymia liczba greckich i rzymskich amfor odnalezionych w Menfi i w okolicznym morzu świadczy o prężnym handlu winem, który odbywał się tam w czasach starożytnych. W 1869 roku Girolamo Caruso – wielki znawca rolnictwa swoich czasów – powiedział, że Menfi należy do najważniejszych obszarów uprawy winorośli na całej Sycylii.

 

Giovanni Garoglio, uważany za jednego z ojców współczesnych technologii produkcji wina we Włoszech, podkreślał wysoką jakość win produkowanych w “nadmorskich okolicach Menfi”. Obecnie wino Menfi słynie ze swej wysokiej jakości zarówno we Włoszech, jak i zagranicą, gdzie zdobyło liczne nagrody.

 

Mimo to apelacja Menfi DOC została ustanowiona dopiero w 1995 roku i należy do najbardziej innowacyjnych obszarów produkcji na całej Sycylii. Przed jej utworzeniem Regionalny Instytut Winorośli i Wina z Palermo, we współpracy z Uniwersytetem Mediolańskim oraz Powiatowym Instytutem Rolniczym San Michele all’Adige (Trento) przeprowadził dogłębne analizy winorośli z Menfi oraz tamtejszych terenów.

 

Dopiero po zakończeniu tych badań określono obszar, odpowiedni mikroklimat oraz właściwe odmiany winorośli do produkcji Menfi DOC. Specyfikacja produkcji w równy sposób traktuje tradycyjne odmiany winorośli, jak i te, które - jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Syrah - pojawiły się w Menfi dopiero ostatnio.