Monica di Cagliari

Monica di Cagliari (DOC)

Odmiana winorośli Monica prawdopodobnie została przywieziona na Sardynię z Hiszpanii, pod nazwą Morillo, która później zyskała brzmienie Mora, by w końcu przyjąć ostateczną włoską formę - Monica. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że odmiana ta dotarła na Sardynię podczas inwazji Maurów, czego potwierdzeniem miałby być fakt, że szczep Monica, w niektórych miejscowościach położonych w centralnym rejonie wyspy, nazywany jest Morillo. Tezę tę trudno jednak uznać za przekonującą, ponieważ Sardyńczycy, z trudem przetrwali okres inwazji arabskich i raczej mieliby mało czasu, ochoty i środków, by poświęcać się wówczas testom niezbędnym przy wprowadzaniu nowych rodzajów winorośli.

 

Nazwa Monica była już powszechnie znana na początku XIX wieku, kiedy to często pisano o odmianie Monica Niedda, utożsamiając ją, błędnie, z toskańskim szczepem Canaiolo. Odmiana ta jest obecnie uprawiana na wszystkich właściwie obszarach winnych Sardynii, zwłaszcza w ciepłych okolicach, do jakich należy Campidano - równina, na której południowym krańcu leży miasto Cagliari.

 

Do produkcji wina Monica di Cagliari używa się wyłącznie winorośli odmiany Monica, która jest uprawiana w całej prowincji Cagliari oraz w niektórych gminach prowincji Oristano. Jest to wino charakteryzujące się wybitną osobowością, ale jego proces winifikacji wymaga olbrzymiej uwagi oraz umiejętności.