Monica di Sardegna

Monica di Sardegna (DOC)

Odmiana winorośli Monica została prawdopodobnie przywieziona na Sardynię z Hiszpanii, pod nazwą Morillo, która później została skrócona do formy Mora, by w końcu przyjąć ostateczną włoską nazwę - Monica. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że odmiana ta dotarła na Sardynię podczas inwazji Maurów, czego potwierdzeniem miałby być fakt, że szczep Monica, w niektórych miejscowościach położonych w centralnym rejonie wyspy, nazywany jest Morillo.

 

Tezę tę trudno jednak uznać za przekonującą, ponieważ Sardyńczycy z trudem przetrwali okres inwazji arabskich i raczej mieliby mało czasu, ochoty i środków, by poświęcać się wprowadzaniu wówczas nowych rodzajów winorośli.

 

W przeciwieństwie do wina Monica di Cagliari, wino Monica di Sardegna powstaje z mieszanki różnych winogron, przy czym 85% musi pochodzić ze szczepu Monica, a na pozostałe 15% mogą składać się inne ciemne odmiany winorośli uprawiane na wyspie. Zazwyczaj stosuje się w tym celu odmiany Pascale di Cagliari oraz Carignano.