Monreale

Monreale  (DOC)

Starożytny historyk Diodor Sycylijski napisał, że w 251 roku p.n.e. kartagiński generał Hazdrubal właśnie w Libelium (obecnie Marsala) przez trzy lata przygotowywał swoją armię, liczącą 60.000 żołnierzy i 140 słoni. Następnie przemierzył tereny Monreale, starając się zdobyć Palermo, gdzie został pokonany przez rzymskiego konsula Cecyliusza Metellusa. Diodor twierdzi, że klęska Hazdrubala wynikała z faktu, że jego armia, złożona w większości z celtyckich najemników, upiła się winem z Monreale. Nie było w tym zresztą nic dziwnego, ponieważ w starożytności często spożywano alkohol przed bitwą, by pokonać strach. W tym wypadku jednak celtowie Hazdrubala zostali wyraźnie pokonani przez wybitne wino z Monreale i charakteryzujące go wysokie stężenie alkoholu.

 

Choć wina z Monreale cieszą się na Sycylii wielką estymą, tutejsza apelacja DOC została ustanowiona dopiero w 2000 roku, po długotrwałym procesie restrukturyzacji winnic, który doprowadził do znacznego zmniejszenia ich areału, do powierzchni niewiele ponad 19.000 akrów.

 

W ślad za tą restrukturyzacją nastąpiło wprowadzenie szlachetnych odmian winorośli, takich jak Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot, które mają stanowić dodatek do tradycyjnych szczepów Perricone oraz Nero d'Avola. Znawcy wina niecierpliwie czekają, by skosztować wina z pierwszego oficjalnego rocznika Monreale DOC 2001.