Montecompatri Colonna

Winnice, w których wytwarzane jest to doskonałe wino Castelli położone są w rejonie obejmującym gminy Colonna, Montecompatri, Zagarolo i Roccapriora, w otoczeniu bujnej roślinności lasów kasztanowych i soczystej zieleni łąk. Pod względem geograficznym, rejon produkcji obejmuje najbardziej wysuniętą na południe część wzgórz Colli di Tuscolo.

Do produkcji wina wykorzystuje się przede wszystkim szczepy Malvasia Bianca di Candia i Malvasia Puntinata oraz, w mniejszych ilościach ,grona odmian Trebbiano Toscano, Trebbiano Verde i Trebbiano Giallo. Maksimum 10% całego kupażu stanowią odmiany Bellone i Bonvino. Aż do lat sześćdziesiątych proces winifikacji prowadzony był w obecności skórek, czyli z zastosowaniem maceracji typowej dla produkcji win czerwonych. Dzięki temu wino nabierało pięknej, intensywnie złotej barwy i stawało się pełniejsze. Takie wino uzyskiwało niepowtarzalne walory smakowe,  jednakże bardzo nietrwałe. Otrzymywano produkt, który początkowo był w stanie zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych koneserów, ale gdy tylko nadchodziły pierwsze gorętsze letnie dni, zmieniał się nie do poznania, tracąc wszystkie najcenniejsze walory.

W związku z koniecznością zapewnienia produktu, który byłby w stanie zachować swoje właściwości smakowo-zapachowe nawet podczas transportu na najdłuższych dystansach, większość producentów przestawiła się na technikę winifikacji bez skórek. W rezultacie wino straciło nieco na intensywności, stając się jednocześnie bardziej smukłe i finezyjne, rozwijając bogatszy bukiet.

.