Montello e Colli Asolani

 

Rzeka Piave rozdziela dwa biegnące do siebie równoległe na północ od Treviso pasma wzgórz, na których rozwinęła się produkcja winna. W winnicach na lewym brzegu rzeki wytwarzane są wina Conegliano-Valdobbiadene, natomiast wina posługujące się nazwą Montello e Colli Asolani to produkt żyznych winnic położonych na prawym brzegu Piave. Na dwóch odrębnych geograficznie obszarach rozwinęła się produkcja dwóch różnych wersji Prosecco. Występujące różnice w składzie gleb sprawiły, że Prosecco wytwarzane na prawym brzegu rzeki Piave różni się od bardziej znanego wina z Conegliano-Valdobbiadene charakterystycznym lekkim posmakiem migdałów.

Pod względem wielkości produkcji, Prosecco jest najważniejszym spośród win objętych apelacją Montello e Colli Asolani DOC. Następnym w kolejności jest Merlot, przy czym w ostatnich latach zauważa się stopniowy spadek jego produkcji. Wzrasta z kolei produkcja innego wina, które w momencie powołania do życia apelacji DOC miało drugorzędne znaczenie. To Cabernet, które zdobywa sobie coraz większe rzesze miłośników.

Consorzio Tutela Vini Montello e Colli Asolani
 
c/o Pro Loco
Piazza Moro Aldo, 1/A
31044 Montebelluna (TV)
WŁOCHY
 
telefon: (+39) 0423/23827
faks: (+39) 0423/23827