Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane

Nie należy pod żadnym pozorem mylić Montepulciano d’Abruzzo z wytwarzanym w Toskanii Vino Nobile di Montepulciano - zbieżność nazw jest całkowicie przypadkowa. Pierwsze z nich zawdzięcza swoją nazwę odmianie winorośli uprawianej w regionie Abruzji, która ma przeważający udział w produkcji wina, natomiast nazwa drugiego pochodzi od miasteczka w Toskanii, w którym wino jest produkowane.

Można stwierdzić z absolutną pewnością, że kolebką odmiany Montepulciano jest Valle Peligna w regionie Abruzji. Taką właśnie informację odnajdujemy w zapiskach pozostawionych przez historyka Michele Troia pochodzących z XVIII stulecia, a więc znacznie wcześniejszych w stosunku do daty podawanej na poparcie tezy o toskańskim pochodzeniu tej odmiany winorośli.

Odmiana, stale doskonalona metodą selekcji, powoli rozpowszechniana była w sąsiednich rejonach, wykazując się wyjątkową zdolnością adaptacji do zmieniających się warunków środowiskowych. Aktualnie winorośl ta uprawiana jest we wszystkich czterech prowincjach regionu Abruzji (Chieti, L'Aquila, Pescara i Teramo) do wysokości 500 m.n.p.m. W produkcji wina Montepulciano d'Abruzzo, poza szczepem o tej samej nazwie, ma również swój udział, aczkolwiek niewielki, odmiana Sangiovese, tym razem bez wątpienia o czysto toskańskich korzeniach, a konkretnie wywodząca się z rejonu Chianti.

Choć odmiana Montepulciano d’Abruzzo uprawiana jest na całym terytorium Abruzji, najwyżej cenione są winogrona uzyskiwane z plantacji położonych na malowniczych wzgórzach Colline Teramane w prowincji Teramo. Po utworzeniu w 1992 roku apelacji Montepulciano d’Abruzzo D.O.C. w tym właśnie rejonie została wyodrębniona specjalna podstrefa o nazwie „Colline Teramane” obejmująca produkcję wina wyłącznie ze szczepu rosnącego w okolicy. Po jedenastu latach wino z Colline Teramane, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości organoleptyczne, doczekało się własnej apelacji DOCG.