Montepulciano d'Abruzzo

Nie należy pod żadnym pozorem mylić Montepulciano d’Abruzzo z wytwarzanym w Toskanii Vino Nobile di Montepulciano, a zbieżność nazw jest całkowicie przypadkowa. Pierwsze z nich zawdzięcza swoją nazwę odmianie winorośli uprawianej w regionie Abruzji, która ma przeważający udział w produkcji wina, natomiast nazwa drugiego pochodzi od miasteczka w Toskanii, w którym wino jest produkowane.

Można stwierdzić z absolutną pewnością, że kolebką odmiany Montepulciano jest Valle Peligna w regionie Abruzji. Taką właśnie informację odnajdujemy w zapiskach pozostawionych przez historyka Michele Troia pochodzących z XVIII stulecia, a więc znacznie wcześniejszych w stosunku do daty podawanej na poparcie toskańskiego pochodzenia tej odmiany winorośli.

Odmiana, stale doskonalona metodą selekcji, powoli rozpowszechniana była w sąsiednich rejonach, wykazując się wyjątkową zdolnością adaptacji do zmieniających się warunków środowiskowych. Aktualnie winorośl ta uprawiana jest we wszystkich czterech prowincjach regionu Abruzji (Chieti, L'Aquila, Pescara i Teramo) do wysokości 500 m.n.p.m. W produkcji wina Montepulciano d'Abruzzo, poza szczepem o tej samej nazwie, ma również swój udział, aczkolwiek niewielki, odmiana Sangiovese, tym razem bez wątpienia o czysto toskańskich korzeniach, a konkretnie wywodząca się z rejonu Chianti.

W wyniku procesu winifikacji bez skórek, lub dodania do kupażu niewielkiej ilości słabiej wybarwionego rocznika, otrzymuje się różowe wino Montepulciano d'Abruzzo określane jako „Cerasuolo", ze względu na swój specyficzny wiśniowy kolor (wł. ceraso- wiśnia). To trudne w produkcji wino. Wystarczy nawet najmniejszy dodatek innego gatunku wina, aby Cerasuolo straciło swoje optymalne walory organoleptyczne.