Montescudaio

Montescudaio (DOC)

Montescudaio to nazwa jednej z licznych osad średniowiecznych, jakie rozciągają się w Dolinie Cecina, nad którą króluje starożytne etruskie miasto Volterra. To właśnie Etruskowie zapoczątkowali na tym terenie, podobnie zresztą, jak i na innych, uprawę winorośli. Kolejne stulecia przyniosły dalszy rozwój upraw i produkcji  winiarskiej. Także współcześnie stanowi ona ważny składnik lokalnej gospodarki.

W największym stopniu do rozwoju uprawy winorośli na tym obszarze przyczynił się hrabia Gherardo della Gherardesca, który przekazał benedyktynkom z Klasztoru Santa Maria in Montescudaio darowiznę w postaci rozległych działek gruntu, obsadzonych winnicami i gajami oliwnymi. Jak się dowiadujemy z historii, przełożona mniszek, a córka hrabiego, z wielkim entuzjazmem przyjęła powierzone zakonowi zadanie, w myśl benedyktyńskiej reguły „ora et labora” (módl się i pracuj).

Niewiele natomiast mówią źródła historyczne o tym, co działo się na tych terenach w kolejnych latach. Tak czy inaczej, wino Montescudaio szybko zaczęło zdobywać sobie uznanie i renomę, głównie dzięki staraniom pewnego kupca nazwiskiem Niccolò Taddei, który w połowie XIX wieku dostarczał je na wiele rynków zbytu. W 1887 roku wino otrzymało pierwsze znaczące wyróżnienie na ogólnokrajowych zawodach enologicznych w Rzymie, gdzie zdobyło srebrny medal.

 

Consorzio Tutela Vino Montescudaio

Palazzo Municipale

56040 Montescudaio (SI)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0586/630661

faks: (+39) 0586/685960