Moscadello di Montalcino

Moscadello di Montalcino (DOC)

Winorośl odmiany Moscadella uprawia się w rejonie Montalcino od czasów renesansu. Przesycone solą powietrze, napływające znad pobliskiego wybrzeża, okazało się  wyjątkowo sprzyjające uprawie tego właśnie szczepu, który swą popularnością pokonał wszelkie inne odmiany, między innymi ogromnie niegdyś cenioną Villa Teglia (Villa Taggia), uprawianą na Wybrzeżu Liguryjskim. Sante Lancerio, historyk badający losy włoskiego winiarstwa, a jednocześnie nadzorca piwnic papieża Pawła III, był szczególnie zainteresowany winem „o złocistej barwie, słodkawym, acz nieprzesadnie słodkim”, z wyczuwalnym smakiem pigwy, choć bez właściwej jej goryczy. Krótko mówiąc, winem szczególnie łagodnym i delikatnym, bo tak właśnie wychwalał zalety Moscadello di Montalcino poeta Francesco Redi w swym Dytyrambie.

Duża część upraw odmiany Moscadella ucierpiała znacząco podczas epidemii filoksery, a plantacje zostały odnowione dopiero kilkadziesiąt lat temu, w ramach prowadzonej na szeroką skalę akcji przywracania białych odmian Moscato, przede wszystkim odmiany piemonckiej (piemontese). Przy tej okazji powrócono także do uprawy Moscadello di Montalcino. Wino wytwarzane z tych winogron spożywa się w ciągu roku od winobrania, zwłaszcza, jeśli jest sporządzone według tradycyjnej receptury Moscadello i ma postać wina półsłodkiego i lekko musującego.

 

Consorzio Vino Moscadello di Montalcino

Costa del Municipio, 1

53024 Montalcino (SI)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0577/848246

faks: (+39) 0577/849425

e-mail: consbru@tin.it

strona internetowa: www.consorziobrunellodimontalcino.it