Moscato di Cagliari

Moscato di Cagliari (DOC)

Moscato to jedna z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych odmian winorośli, stosowanych w całej Europie. Jeden z licznych klonów tego szczepu, Moscato Bianco, uprawia się na Sardynii od niepamiętnych czasów. Pierwsze źródła mówią o jego występowaniu na wyspie już w epoce rzymskiej. Na przestrzeni stuleci, pod wpływem odmiennych warunków glebowych i klimatycznych, odmiana uprawiana na wyspie wykształciła szereg cech, odróżniających ją od winorośli rosnących na kontynencie. Powolny proces adaptacji sprawił, że wino wytwarzane z tej odmiany potrafi posiadać zupełnie odmienne cechy organoleptyczne, w zależności od konkretnego obszaru, na którym wyrosły grona.

Także sam sposób wytwarzania wina jest bardzo zindywidualizowany, a poszczególni winiarze zazdrośnie strzegą tajemnic wypracowanych przez siebie technologii. Lokalne winnice wytwarzają tak niewielkie ilości, że, aby odnaleźć i skosztować wyśmienitego wina, warto poprosić o pomoc dobrze znającego teren przewodnika. Najwięcej Moscato wytwarza się w dwóch częściach wyspy – na północnym zachodzie i południowym wschodzie.

Produkcja Moscato di Cagliari obejmuje obszar od Campidano do Basso Sulcis, a także całą wyspę Sant'Antioco. Winnice, prowadzone metodą tzw. drzewkową (wł. alberello), rosną na czwartorzędowych glebach  zalewowych. Grona zbiera się dość późno, kiedy są już mocno dojrzałe, ale jeszcze nie przesuszone.