Moscato di Noto

Moscato di Noto (DOC)

Wino Moscato di Noto powstało na początku XX wieku, w Eksperymentalnej Winiarni Noto, której nazwa wzięła się od nazwy jednej z gmin, położonej na terenie prowincji Syrakuz. Celem, jaki postawili sobie technolodzy i jaki zresztą udało im się w pełni osiągnąć, było rozwiązanie największego problemu wiążącego się z Moscato di Siracusa, a mianowicie jego ogromnej niejednorodności. Chciano również, by nowe wino mogło być spożywane jako trunek młody, bez konieczności długiego leżakowania. Miało być ono także winem bardziej wyrafinowanym i charakteryzującym się intensywnym aromatem.

Innowacje technologiczne okazały się na tyle znaczące, że na pierwszej Wystawie Tradycyjnych Win Włoskich, która miała miejsce w 1933 roku, zaprezentowano tylko Moscato di Noto, a nie Moscato di Siracusa. Było to bez wątpienia niesprawiedliwe potraktowanie wina o wielowiekowej tradycji i historii, ale jednocześnie dzięki tej decyzji można było lepiej wypromować Moscato di Noto i jego nowatorskie metody produkcji.

Wytwarzane w niewielkich ilościach wino stanowi prawdziwie rzadką perłę. Jego szczególna atrakcyjność sprawia, że jest jednym z najwybitniejszych włoskich Moscato, a zasługa w tym bez wątpienia sycylijskich enologów. Szersza dystrybucja może stanowić szansę bliższego poznania tego wina, jego niepowtarzalnego smaku i aromatu, dzięki którym zasługuje na miejsce w najlepszych piwnicach całego świata.