Moscato di Sardegna

Moscato di Sardegna (DOC)

Moscato to jedna z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych odmian winorośli w Europie. Jeden z licznych klonów tego szczepu, Moscato Bianco, uprawia się na Sardynii od niepamiętnych czasów. Pierwsze źródła mówią o jego występowaniu na wyspie już w epoce rzymskiej. Na przestrzeni stuleci, pod wpływem odmiennych warunków glebowych i klimatycznych, odmiana uprawiana na wyspie wykształciła szereg cech, odróżniających ją od winorośli rosnących na kontynencie. Powolny proces adaptacji sprawił, że wino wytwarzane z tej odmiany potrafi posiadać zupełnie odmienne cechy organoleptyczne, w zależności od konkretnego obszaru, na którym wyrosły grona.

Także sam sposób wytwarzania wina jest bardzo zindywidualizowany, a poszczególni winiarze zazdrośnie strzegą tajemnic wypracowanych przez siebie technologii. Lokalne winnice wytwarzają tak niewielkie ilości, że, aby odnaleźć i skosztować wyśmienitego wina, warto poprosić o pomoc dobrze znającego teren przewodnika. Najwięcej Moscato wytwarza się w dwóch częściach wyspy – na północnym zachodzie i południowym wschodzie.

Moscato di Sardegna może pochodzić z obszaru całej wyspy. Oprócz głównego szczepu, Moscato Bianco, do jego produkcji może być zastosowana niewielka, bo najwyżej 10-procentowa, domieszka innych winogron. W przeciwieństwie do owoców przeznaczonych na Moscato niemusujące, w przypadku produkcji wina musującego, grona zbiera się jak najwcześniej, jak tylko dojrzeją – jeśli winnica prowadzona jest metodą „ekspansywną” lub nawet lekko niedojrzałe i cierpkie – w przypadku formy drzewkowej (tzw. alberello) lub sznura Guyota.