Moscato di Scanzo

Moscato di Scanzo (DOC)

Moscato di Scanzo to rzadkie i bardzo cenne wino, które może być wytwarzane wyłącznie w oparciu o bardzo ścisłe zasady produkcji, a winogrona mogą pochodzić tylko z najlepszych winnic położonych wokół miasta Scanzorosciate, leżącego na terenie prowincji Bergamo. To czerwone wino typu passito.

Istnieją dowody, świadczące, że pierwszymi, którzy wprowadzili na te tereny uprawę winorośli Moscato, byli rzymscy legioniści, którzy otrzymali te ziemie w nagrodę za przegnanie stąd Gallów. Później Moscato di Scanzo cieszyło się dużą popularnością w okresie odrodzenia, kiedy było mile widzianym trunkiem na stołach szlacheckich rodów Mediolanu i Wenecji. Cenili je jednak również carowie rosyjscy, podobnie jak smakosze z Paryża, Londynu czy Buenos Aires.

Wino to jest rzadkie nie tylko ze względu na swą ograniczoną produkcję, ale także na specjalną technikę wytwarzania. Winogrona najpierw poddaje się bardzo uważnej selekcji, a następnie suszy przez okres co najmniej 21 dni – a czasem nawet do samego Bożego Narodzenia – na specjalnych sitach, umieszczanych w suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Po zakończeniu winifikacji wino musi jeszcze dojrzewać przez co najmniej dwa lata.

Moscato di Scanzo ma mniej lub bardziej intensywną rubinową barwę, z refleksami wiśni i granatu. To wino dobrze zbudowane, o intensywnym, lotnym bukiecie, z wyczuwalnymi nutami dzikiej róży, szałwii, miodu akacjowego, cynamonu, goździków i lukrecji. Ma trwały, zdecydowanie słodki, aksamitny i szlachetny smak.