Moscato Passito di Pantelleria

Moscato Passito di Pantelleria (DOC)

Wyspa Pantelleria to najdalej wysunięty na południe skrawek Włoch, leżący dosłownie na pograniczu w Afryką. Wyspa i jej wino pojawiają się już w pradawnej legendzie, wedle której bogini Tanit, zapłonąwszy nagłym uczuciem do Apolla, zapragnęła, by zwrócił na nią swą uwagę. Poprosiła o pomoc Wenus, patronkę kochanków. Ta doradziła jej, by wstąpiła na Olimp, przynosząc Apollinowi puchar ambrozji. Tanit posłuchała rady, jednak zamiast ambrozją, wypełniła puchar sfermentowanym sokiem z winogron Pantelleria. Podstęp udał się i Apollo nie tylko zwrócił swą uwagę na Tanit, ale wręcz się w niej zakochał. Od tamtych czasów Pantelleria słynie z wina, które jest tak wyśmienite, że może zastąpić boską ambrozję.

Słynne Moscato wytwarzane jest na wyspie od niepamiętnych czasów, ale dopiero w 1883 roku jego sława przekroczyła granice Pantellerii. W tym właśnie roku Przedsiębiorstwo Winiarskie Rallo, sprzedające wina na rynkach całego świata, wprowadziło Moscato di Pantelleria na listę swoich win typu marsala. Szybko zyskało renomę na Sycylii, gdzie przyjął się – i do dziś obowiązuje – zwyczaj pijania Moscato 13 kwietnia, w dzień świętego Marcina.

Wino zostało wyróżnione na Wystawie Paryskiej w 1900 roku, a w 1936 trafiło na listę tradycyjnych win włoskich, ze względu na swój „delikatny i subtelny aromat oraz aksamitny, słodki, pieszczący podniebienie i szlachetny smak”. W 1971 roku jako trzecie włoskie wino uzyskało prawo do posługiwania się apelacją DOC. Był to honor zdecydowanie zasłużony, biorąc pod uwagę jakość i prestiż wina, które stanowi wizytówkę europejskiego winiarstwa, a pochodzi z miejsca, z którego gołym okiem dostrzec można zarysy Afryki.

 

Consorzio Vini Doc dell'Isola di Pantelleria

Via Borgo Italia, 43

91017 Pantelleria (TP)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0923/913063

faks: (+39) 0923/952945