Nardò

Nardò (DOC)

Wino Nardò wytwarzane jest z trzech odmian winorośli, w dwóch wersjach – jako wino czerwone i różowe. Najlepszym szczepem do produkcji tradycyjnego w rejonie Salento wina różowego jest Negro Amaro. Często dodaje się też niewielką domieszkę odmiany Malvasia Nera, która łagodzi nieco niezwykle wyrazisty smak podstawowego szczepu. Negro Amaro to odmiana bardzo żywotna, dająca wysokie i, co najważniejsze, stałe regularne plony. Dojrzewa pod koniec września i w pierwszej dekadzie października. Wino uzyskane z gron Negro Amaro ma kolor czerwony z refleksami od rubinowego do granatu, a w jego smaku wyczuwalna jest przyjemna goryczka. Ze względu na te stale występujące cechy oraz czarny odcień skórek owoców, odmiana ta w lokalnym dialekcie nazywana była „niuru maru”. Z tej nazwy stopniowo wykształciła się obecna, Negro Amaro.

Pozostałe stosowane szczepy należą do rodziny Malvasia, pochodzącej z Grecji. Do Apulii dotarły z Peloponezu, a dokładnie z miasta Monemvasia. Współcześnie uprawia się przede wszystkim dwie odmiany, Malvasia Nera di Lecce oraz Malvasia Nera di Brindisi, które łączy ze sobą wiele podobieństw. Różnice w smaku moszczu uzyskanego z winogron obu odmian Malvasia biorą się raczej z odmiennych warunków glebowych i klimatycznych niż cech genetycznych.