Nettuno

Nettuno (DOC)

Nettuno, niewielka nadmorska miejscowość, położona nad brzegiem Morza Tyrreńskiego w pobliżu Rzymu, od dawien dawna znana była z płodności okolicznych ziem. Jest to efekt połączenia dwóch czynników – urodzajności gleb i sprzyjającego mikroklimatu, na który składają się promienie słoneczne, odbijane od powierzchni morza, oraz łagodne morskie bryzy. Przez całe stulecia w rejonie tym uprawiano wspaniałą autochtoniczną odmianę winorośli, zwaną Cacchione (lub Bellone), której znakomicie pasują tutejsze gleby zasobne w krzem.

Szczególne cechy Cacchione sprawiły, że odmiana ta przetrwała, pomimo konkurencji ze strony innych, bardziej plennych i odpornych szczepów. Z gron tych winorośli wytwarza się białe wino, znane pod nazwą Nettuno Cacchione (lub Bellone), które, obok wersji czerwonej i różowej, produkowanych z domieszką odmian Sangiovese, Merlot, i Trebbiano Toscano, uzyskało prawo do posługiwania się apelacją Nettuno D.O.C.

Nettuno Cacchione (lub Bellone) ma kolor słomkowo-żółty, z ciemniejszymi refleksami, oraz delikatny, winny aromat. Najlepiej podawać je schłodzone (8 - 10°C) w kieliszkach o tradycyjnym wąskim kształcie tulipana. Znakomicie pasuje do dań przyrządzonych z mięczaków, skorupiaków, do sałatek z owoców morza, dań z kałamarnicy i dorsza. Jego pełna budowa sprawia, że jest też doskonałym dodatkiem do zapiekanki z makaronu (Timballo), minestrone, lasagne, a także świeżych lub średnio dojrzałych serów, jak Caciocavalo czy Provola.