Orta Nova

Orta Nova (DOC)

Orta Nova, produkowane w dwóch odmianach, czerwonej i różowej, bierze swą nazwę  od nazwy gminy, położonej na południe od miasta Foggia. Surowcem do produkcji są przede wszystkim odmiany Sangiovese oraz Uva di Troia.

Ten ostatni szczep znany jest również pod nazwą Uva della Marina, ponieważ jest uprawiany z doskonałym wynikiem także na terenach wybrzeża leżącego na północ od Bari. Nazwa pochodzi od niewielkiej gminy Troia, położonej na terenie prowincji Foggia. Odmiana ta dojrzewa w pierwszej dekadzie października a owoce, poddane winifikacji bez dodatku innych szczepów, dają wino o dość wysokiej zawartości alkoholu i ciemnoczerwonej barwie, z fioletowymi refleksami. Jeśli natomiast doda się do niej owoców innych odmian, uzyskane w ten sposób wino będzie miało duży potencjał do długiego dojrzewania, podczas którego rozwijają się jego niepowtarzalne cechy.

Odmiana Sangiovese pochodzi z Toskanii, najprawdopodobniej z rejonu Chianti. Wyróżnia się dwa podstawowe typy tej odmiany, określane jako Sangiovese Grosso i Sangiovese Piccolo. Na ogół łączy się je, jak w przypadku Orta Nova, z innymi ciemnymi odmianami, natomiast rzadko zdarza się, by były winifikowane samodzielnie.