Ostuni

Ostuni (DOC)

Zbudowane na trzech wzgórzach i położone na obszarze ciągnącym się od stóp gór Murge aż po wybrzeże Morza Adriatyckiego, miasto Ostuni otacza wyjątkowej urody panorama, w której na zielonych wzniesieniach widać rozsiane tu i ówdzie białe kamienne domki ze stożkowatymi kopułami, zwane trulli, gaje oliwne i piękne piaszczyste plaże.

Założone w czasach prehistorycznych miasto zamieszkiwali niegdyś Messapijczycy i Grecy, którzy prawdopodobnie nadali mu nazwę „astuneon”, czyli „nowe miasto”. W okolicach znajduje się wiele śladów przeszłych cywilizacji. Pośród gajów oliwnych ukryte są liczne groty i krypty, a także studnie i dolmeny, które stanowią zabytki kultury megalitycznej.

Wino Ostuni wyrabia się w dwóch wersjach, Bianco i Ottavianello. Bianco otrzymuje się przede wszystkim z odmian Impigno i Francavilla. Szczep Impigno został sprowadzony na tereny Martina Franca na początku XX wieku przez tutejszego hodowcę nazwiskiem Impigno. Odmiana Francavilla jest dość rozpowszechniona w winnicach położonych na terenie prowincji Brindisi. Natomiast coraz rzadziej, a zapewne niedługo w ogóle przestanie być uprawiana w rejonie Francavilla Fontana, skąd pochodzi i gdzie w lokalnym dialekcie zwana jest Francavidda.

Wino typu Ottavianello otrzymuje się głównie z winorośli o tej samej nazwie. We Francji znana jest ona jako Cinsault, a pochodzi z rejonu Ottaviano w Kampanii. Po sprowadzeniu do Apulii najpierw uprawiana była na obszarze San Vito dei Normanni. Zwykle łączy się ją z Negro Amaro, jak to jest właśnie w przypadku Ostuni Ottavianello.