Parrina

Parrina  (DOC)

Parrina to niewielki obszar toskańskiej Maremmy, o wielowiekowej tradycji uprawy winorośli i produkcji wina. Ciągnie się on od Albiny do Ansedonii, aż po półwysep Argentario. Obszar ten odgradza częściowo rzeka Albegna.

Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa parra, oznaczającego winorośl i pergolę. Pierwszy raz nazwy tej w odniesieniu do tego obszaru użyli w XVII wieku piraci pochodzenia hiszpańskiego, którzy się tu osiedlili. Z takim rodowodem nazwy nie wszyscy się jednak zgadzają. Zdaniem niektórych bowiem jej etymologii należy upatrywać w słowie Parrini, oznaczającego mnichów, którzy mniej więcej w XII wieku założyli tu swój klasztor.

Wina z Parriny mają liczne grono miłośników, do których należy między innymi enolog Arturo Marescalchi, opisujący położone w tym rejonie winnice, podobnie jak inne w okolicach Argentario, jako jedne z najwspanialszych w całej Toskanii. Ostatnich kilkadziesiąt lat to okres prężnego rozwoju lokalnego winiarstwa, po pierwsze za sprawą coraz to większych powierzchni, które przeznacza się na winnice, a po drugie dzięki wprowadzeniu nowoczesnych metod uprawy. Starania te zaowocowały podniesieniem jakości tutejszych win, co zostało uhonorowane w 1971 r. przyznaniem im prawa do apelacji Denominazione di Origine Controllata.