Pietraviva

Pietraviva  (DOC)

W rejonie, gdzie produkowane jest to wino, odnaleziono ślady winnic pochodzące sprzed 3 tysięcy lat. Uprawa winorośli i drzew oliwnych istniała tu już za czasów Etrusków i starożytnych Rzymian, ale dopiero w średniowieczu, za czasów Wielkiego Księstwa Toskanii, produkcja wina Pietraviva rozkwitła w pełni.

Winnice zakładano wówczas bezpośrednio wokół wiosek i klasztorów, ponieważ trzeba ich było stale doglądać i pilnować przed rabusiami, wandalami i szkodnikami. Najpopularniejszą odmianą było Trebbiano, które agronom Pier De Crescenzi opisywał jako „białe, okrągłe owoce, małe, ale zebrane w liczne grona”. Istniała też ciemna odmiana Trebbiano, o której dawni kronikarze pisali, że stosowało się ją, by nadać winu bardziej intensywną barwę.

Za panowania Medyceuszów produkcja wina w całej Toskanii rozwinęła się jeszcze bardziej. Szczególnie w okolicach Pietravivy, skąd wino cieszyło się uznaniem najbardziej znamienitych osobistości epoki, jak Michał Anioł, Ficino, Lasca, Luigi Alamanni i wielu innych.

W poemacie napisanym w 1650 roku, a noszącym tytuł Bachus w Toskanii, Francesco Redi wylicza swe ulubione toskańskie wina, między innymi Vin Santo Occhio di Pernice, i Malvasia, wytwarzane właśnie w rejonie Pietravivy.

Od wieku XIX do pierwszej połowy XX winnice i gospodarstwa Pietravivy stale doskonaliły metody uprawy i produkcji wina, przyczyniając się znacząco do powstania apelacji Chianti, najbardziej znanej i poważanej przez miłośników wina na całym świecie.