Pollino

Pollino  (DOC)

Pollino pochodzi z południowej części regionu Kalabria. Obszar jego uprawy i produkcji rozciąga się od południowych do północnych stoków Monte Pollino i obejmuje doliny Garga i Raganello. Najważniejsze z wytwarzanych tu win, Pollino, nosi imię pasma górskiego, które góruje nad całą okolicą i wywiera silny wpływ na warunki klimatyczne panujące w winnicach.

Winorośl znalazła tu znakomite warunki do uprawy i, podobnie jak w innych częściach regionu, hoduje się przede wszystkim odmiany czerwone. Najważniejszym ciemnym szczepem jest Gaglioppo, do którego prawie zawsze dodaje się niewielką domieszkę Greco Nero.

Uważa się, że Gaglioppo pochodzi rdzennie z obszarów prowincji Catanzaro i Cosenza, choć obecnie jest to odmiana uprawiana także w innych rejonach, przede wszystkim położonych w pobliżu wybrzeża Adriatyckiego.

Greco Nero uważa się za bezpośredniego potomka starożytnej greckiej odmiany. Tak czy inaczej, wyraźnie odróżnia się on od szczepów noszących tę samą nazwę, ale uprawianych bardziej na północy.

Do produkcji Pollino używa się także szczepu Guarnaccia, charakterystycznego dla obszarów saraceńskich, który daje dobre, choć nie zawsze tak samo wysokie plony, oraz Montonico Bianco, pochodzącego z rejonu Teramo, który pozostaje dla niego wciąż najlepszym środowiskiem życia. Pollino może mieć kolor od rubinowego po wiśniowy.