Pomino

Pomino  (DOC)

Pomino to stosunkowo niewielki obszar, położony na terenie gminy Rufina w prowincji Florencji. Wielkość nie ma jednak żadnego wpływu na doskonałą jakość i reputację pochodzących stąd win. Pomino, na mocy dekretu Wielkiego Księcia, wydanego w 1716 roku, zaliczone zostało do jednego z czterech okręgów Toskanii, produkujących najwyśmienitsze wina. Dokument ten zawierał również zasady ochrony jakości wina.

Badacz i pisarz Francesco Redi zauważał, że „okręg Pomino zyskał poczesne miejsce w enologii toskańskiej dzięki wybornej jakości win, otrzymywanych z winogron wyrosłych na wapiennych zboczach. To właśnie tam ród Albizich i biskupi florenccy utrzymywali od dawien dawna swe posiadłości”. Właśnie w tym okresie ród Albizich odegrał potężną rolę w budowaniu renomy lokalnych win. W XVII wieku część członków słynnego florenckiego rodu, na skutek zażartych sporów politycznych, została wygnana z Toskanii i znalazła schronienie w Prowansji.

W XIX wieku ich potomkowie powrócili do Florencji i ponownie objęli w posiadanie ziemie swych przodków. Opierając się na doświadczeniach francuskiego winiarstwa, wprowadzili do swych winnic kilka szlachetnych odmian, jak Merlot, Chardonnay i Cabernet Sauvignon, a także technologie winiarskie opracowane we Francji. Giuseppe Cusmano umieścił wina z Pomino na liście najznakomitszych produktów toskańskich swego słownika winiarstwa i enologii, opublikowanego w 1889 roku.